Apoteket först med test för snabbsänka (CRP)
Nyheter/ Nu kan du göra det vanligaste blodprovet hemma och få svar direkt i mobilen
2 månader sedan

Nu kan du göra det vanligaste blodprovet hemma och få svar direkt i mobilen

Ett av de vanligaste testerna i vården: CRP, i folkmun kallad “snabbsänka”, görs nu tillgängligt i hemmet. Tidigare har blodprovet krävt besök på vårdmottagning men tillgängliggörs nu av Apoteket för att kunna genomföras genom självtestning i hemmet, med stöd av patientens egen mobilkamera och en AI-app. FindOut Diagnostic är företaget bakom innovationen.

I takt med att digitala vårdbesök blir allt vanligare har behovet av att kunna genomföra provtagning i hemmet ökat. Samtidigt har många människor genom pandemin blivit alltmer vana vid att utföra enklare självtester för att underlätta diagnostisering. Både vårdgivare och patienter gynnas av att viss provtagning kan ske i hemmet.

– Att själv kunna mäta aktuellt CRP tror vi kommer underlätta för många patientgrupper som löpande behöver kontrollera sitt värde. Här ges nu möjlighet att göra det direkt i hemmet, säger Louise Skalin, chef för kvalitet, farmaci och hållbarhet på Apoteket.

En av de vanligaste blodanalyserna som görs inom sjukvården är CRP (C-reaktivt protein eller “snabbsänka”). Koncentrationen av CRP i blodet används för att tillsammans med symtom skilja mellan ett virus och en allvarlig bakteriell infektion, liksom för att upptäcka inflammation. FindOut Diagnostic har under fyra år forskat och utvecklat ett CRP-test för hemmiljö som med hjälp av en App på mobilen kan läsas av och ge ett exakt värde som läkaren kan ta del av direkt via säker uppkoppling via BankID.

– Vi har investerat mycket tid och pengar på att förverkliga denna lösning och efter rigoröst kvalitetsarbete har produkten CE-certifierats. Både läkare och patienter kontaktar oss för att få tillgång till CRP-testet och vi ser fram emot att nu kunna erbjuda vår produkt via Apoteket, säger Denise Luxenburg Stuifbergen, vd och medgrundare av FindOut Diagnostic.

Apoteket är först med att erbjuda test för snabbsänka och CRP-testet finns nu tillgängligt i deras cirka 400 apotek och på www.apoteket.se.

​​

För mer information kontakta:

Denise Luxenburg Stuifbergen, vd och medgrundare, FindOut Diagnostic, Denise@findout.se

Om FindOut Diagnostic AB:

FindOut Diagnostic är ett medicinteknikbolag som utvecklar och tillverkar självtest. Bolaget har lanserat självtest för celiaki (glutenintolerans), HbA1c (långtidsblodsocker) och CRP (snabbsänka) samt forskar på framtagning av andra självtest för egenmonitorering. FindOut Diagnostic grundades 2001 och har sitt kontor och lab på Karolinska i Solna.

Nyheter & Press

Senaste Nytt

IMG_1705
2 månader sedan

Framgångsrikt deltagande på Framtidens Hälso & Sjukvård

Doctor-Presenting
3 månader sedan

FindOut’s innovativa självtest presenteras för vårdjury